ERESALUUT IN DE HEL

Talrijk zijn ze. De monumenten in Noord-Frankrijk die de gesneuvelden eren. Doorgaans ter ere van mannen die vochten voor het vaderland, maar nabij Briastre wordt iemand herdacht die vocht voor elke omwenteling, voor elke meter, voor elk wiel: Michael Goolaerts. De Belgische wielrenner overleed vorig jaar tijdens zijn eerste deelname aan zijn droomkoers ­Parijs-Roubaix.
Op de plaats waar zijn levensrit abrupt de eindstreep raakte, prijkt nu een herdenkingsmonument. Kasseistrook 28 van Briastre naar Viesly werd door de organisatie herdoopt tot Secteur Pavé Michael Goolaerts. Gezegend met vier sterren en met zijn drie kilometer de op één na langste strook van het parcours. Niet de minste dus. De getaande stenen wroeten zich als een grijs lint door het glooiende landschap. Een prachtig decor voor een sereen eresaluut.
Zondag rijden de renners de tweede kasseistrook van de dag, secteur 28, in omgekeerde richting. Alsof ze Goolaerts nog een laatste keer tegemoet willen rijden. Zou het niet mooi zijn als het publiek op die strook geruisloos bleef als de renners voorbijdokkeren?
Geen aanmoedigingen, maar een daverende stilte, minutenlang.
L’Enfer du Nord mène au paradis.
foto's en tekst : Servaas Van Belle
Back to Top