SÉCHOIRS

In 1989 werd de Wereld Anti-Tabaksdag in het leven geroepen. Veel invloed zal het niet meer gehad hebben op de tabakscultuur in de Vallée de la Semois. Die industrie was toen al lang gedoofd. In 1855 plante dorpsonderwijzer Joseph Pierret, onder hoongelach, een eerste tabaksplant in Alle-sur-Semois waar de combinatie van grond en klimaat een nieuw soort tabak creëerde, mét wereldfaam. Naast hoestbuien bracht het ook welvaart en rijkdom naar de Semois vallei. Tot halfweg de twintigste eeuw de sigaret uit Amerika kwam aangewaaid en het einde van de lucratieve zaakjes inluidde. 
Talloze oude tabaksdrogerijen, de zogenaamde séchoirs, getuigen er nog in het landschap. Men kan ze vinden langs de kant van de weg, overwoekerd door de natuur, langzaam verslonden door de tijd. Of hangend aan huizen alsof ze zich vastklampen aan een ver verleden. Fier ook, eenzaam in een veld of samengeperst tussen huizen en recente schuren.
Geschiedenis gevangen in het heden.
Anderen lijken dan weer op bovengrondse skeletten, waarvan de beenderen wankel rechtop blijven. Rib per rib dreigen ze uit het heden te worden gegomd.
Waarschijnlijk om in rook op te gaan.
foto's en tekst: Servaas Van Belle

Back to Top